Фотогалерия на Чичен Ица, Тулум и Коба, Мексико


ФОТОГАЛЕРИЯ НА МЕКСИКО

ВИРТУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ДРЕВНИТЕ ГРАДОВЕ НА МАИТЕ

КАМЕННИЯТ  ЧИЧЕН ИЦА , МОРСКИЯ ТУЛУМ И ВЕЛИЧЕСТВЕНИЯ КОБА

СНИМКИТЕ СА НАПРАВЕНИ ОТ ЕКИПА НА RSP TRAVEL

Почивка в Ривиера Мая, Мексико, екскурзия до Чичен Ица - RSP Travel

Нашият поглед върху едно от най-големите постижения на великите маи – каменния град Чичен Ица  (на испански Chichén Itzá), полуостров Юкатан, Мексико. 
Използвайки и усъвършенствайки откритията на предишните култури като тази на олмеките, маите развиват астрономията, календарната система и единствения напълно устроен писмен език на предколумбова Америка. Известни са и със своите богато гравирани стъпаловидни храмове, построени без помощта на метални сечива, впрегатен добитък и дори без да познават колелото. Чичен Ица е илюстрация на тези високи постижения на маите – от внушителните му храмове до „обсерваториите“, точно ориентирани според Слънцето и луната.

Централно място в града заема огромния храм на божеството Кукулкан, наричан Ел Кастийо (Замъкът), който със своите 30 метра е най – високата сграда в района. Има форма на масивна четиристенна пирамида и е граден в строго съответствие с астрономическите отправни точки. На всяка от стените му има 91 стъпала, които заедно с платформата на върха на храма дават сбор от 365 – по едно стъпало за всеки ден от годината. Храмът е посветен на Кукулкан, перната змия, чиито култ е централен за Чичен Ица. Масивните стълбища в средата на всяка от стените на пирамидата са украсени с изсечени в камъка балюстради, завършващи с масивна змийска глава с отворена змийска паст в основата. Всяка година по време на Пролетното и Есенното равноденствие (21 март и 23 септември) по северната стена на хълма се спуска тъмна сянка, която създава илюзията, че огромната перната змия се спуска надолу по стълбището.

Други от забележителностите са: Храмът на воините, Обсерваторията Ел Каракол (Охлювът),  Храмът на ягуарите…

През 2007 г. градът на маите Чичен Ица е обявен за едно от новите седем чудеса на света.

А сега се пренасяме в комбинирано посещение на морския град на маите Тулум и величествения Коба, полуостров Юкатан, Мексико

Тулум е единственият град на маите, построен на брега на морето и един от малкото техни градове с крепостна стена. Смята се, че е използван за пристанище и търговия с Централна Америка и Централно Мексико. Жилищата на обикновените граждани са били извън защитните му стени. Вътре, между тях, са били резиденциите на аристократите.

В Тулум е запазен храм със статуи на бога на гмуркането или както го наричат още “богът на пчелата”. Той е изобразен с главата надолу сякаш наистина се гмурка. Може да се видят руини на жилища, храмове, скулптури и релефи. Съхранен и до днес е замъкът, построен на 12 метрова скала над водата. Особено впечатляващ е храмът на бога на вятъра, но той може да се съзерцава само отвън, понеже костенурките са го избрали за свой дом и там снасят яйцата си.

След посещението в Тулум се пренасяме на 44 км. северозападно в древния град на маите Коба.

 Археологическите находки показват, че Коба за първи път е населен между 100 г.пр.Хр. и 100 г.сл.Хр. По това време той е представлявал селище с дървени жилища, за чиито външни стени били използвани палмови дървета. Единствените запазени находки оттогава са дребни парчета керамика. След 100 г.сл.Хр. районът около Коба преминава през период на бурен растеж на населението, което му осигурява по-висок социален и политически статут сред останалите маянски градове-държави. Така постепенно Коба се утвърждава като един от най-големите и влиятелни градове-държави в северната част на Юкатанския полуостров.

Основните забележителности в Коба са Археологическият комплекс – включва руини на постройки с различно предназначение, сред които множество храмове, древна галерия от издълбани стели (възпоменателни плочи), астрономическа обсерватория и игрище за игра на топка (традиционен спорт за маите). Сградите тук са обединени в групи, като Групо Коба, Групо Нохок Мул и Групо лас Пинтурас и Пирамидата „Нохок Мул“ – със своята височина от 42 м, тя е най-високата маянска постройка на Юкатанския полуостров и втората най-висока в целия маянски свят. За второто обаче може да се спори, тъй като четири от шестте главни храма на Тикал, както и пирамидите „Ел Тигре“ и „Ла Данта“ в Ел Мирадор, са по-високи от Нохок Мул. За разлика от много други пирамиди в Мексико, като напр. „Кукулкан“ в Чичен Ица, Нохок Мул е все още достъпен за туристите, които могат свободно да изкачат 120-те стъпала до неговия връх, откъдето се открива величествена гледка над джунглата.

Придвижването в древния град Коба става с колелета или рикши 

Вижте и програмата ни за почивка в Мексико с опция за посещение на Чичен Ица и Тулум: ТУК