Почивка в Бодрум, Турция, представена от RSP Travel


ФОТОГАЛЕРИЯ НА БОДРУМ, ТУРЦИЯ

СНИМКИТЕ СА НАПРАВЕНИ ОТ ЕКИПА НА RSP TRAVEL

pochivka-v-bodrum-turcia-zaliva-gumbet-avtorska-snimka-rsp travel

Бодрум, наричан в древността Халикарнас е разположен в красив залив на Егейско море, заобиколен от палми и красиви бели дву и триетажни постройки.Чистата прозрачна морска вода, прекрасните пясъчни плажове и необичайно мекия климат привличат почиващи и туристи. Бодрум има богато историческо минало.В 350 г. преди н.е. в града е била построена величествена гробница за кирийския цар Мавзол, която е станала едно от седемте чудеса в древността. През миналия век Бодрум привлича много художници, писатели и поети, артистичната мода се превърнала в стил на живот и градът станал любимият курорт за бохемите, творците или просто богатите европейци.

Съвременният Бодрум е очарователен курортен град с белоснежни къщи, множество уединени заливчета и известната „улица на баровете“. Очакват Ви разкошни бели яхти, съвременни уютни и луксозни хотели, нощни клубове и една аристократична и бохемска атмосфера, която не може да се опише с думи, просто трябва човек да се потопи в нейната магия. Заради тази вдъхновяща обстановка, неслучайно Бодрум е наричан „Турското Сен Тропе“. Ние, от екипа на RSP Travel горещо препоръчваме на всички да се потопят в магията на този уникален курорт!

Кратко видео представяне на Бодрум, Турция може да видите в Youtube или на страницата ни във Facebook

Много от световните звезди са очаровани от Бодрум, вижте някои статии:

Мила Йовович и Бар Рафаели на гости в Бодрум

Леонардо ди Каприо се наслаждава на лятната си почивка в Бодрум

Кейт Мос на почивка в Бодрум, очарована от Турция

Наоми Кембъл отпразнува рождения си ден в Бодрум

Някои от забележителностите на Бодрум, които препоръчваме да посетите:

Световно известната дискотека „Катамаран“

„Катамаран“ е уникален като концепция и размер плаващ клуб с капацитет 1500 гости. Оборудван с най-модерните музикални и светлинни ефекти, шест различни бара, огромен стъклен дансинг, който позволява на гостите да „танцуват върху водата“ и да виждат рибата в морето. По време на сезона от края на Май до началото на Октомври уникалната дискотека „Катамаран“ е домакин на световно известни DJ-и, които създават невероятно настроение и купон всяка вечер. Всяка вечер в 22 ч започват партитата в дискотеката и продължават до зори. За закъснелите гости и за тези, които си тръгват от партито през 15 мин. се използват т.н. водни шатъли, които се движат от дискотеката до брега и обратно. Чести гости на „Катамаран“ най-известните тв, кино, музикални звезди и хора от висшето общество, докато те са в Бодрум. Неслучайно дискотеката е включена в каталозите на много туристически фирми. Посещавайки тази дискотека, ще запазите неповторими спомени за цял живот. За това  дори една нощ прекарана под звездите и в морето си струва.

 Яхтеното пристанище

Попадайки за първи път в Бодрум и виждайки яхтеното пристанище, отначало се чудите къде сте попаднали. Разположено точно до Замъкът Св.Петър, пристанището е приютило стотици яхти. Елегантни яхти от скъпи дървета в изискан стил, най-модерни яхти с футуристичен стил, стоят в пристанището в очакване на гордите си собственици. Много от турските баровци и аристократи тук си паркират „бужутата“ си и чакат момента, в който ще дойде време за лятната ваканция и ще могат да се насладят на плаването из живопистните заливи около Бодрум. Около яхтеното пристанище е разположена крайбрежната алея, която е райско място за разходка за туристите. Освен живописните търговци на прясна риба, тук има разположени страхотни ресторантчета, които освен невероятната гледка към пристанището предлагат и майсторски приготвена риба за всеки вкус. Около пристанището, буквално на метри от яхтите има кокетни кафенета, в които пиенето на турско кафе или еспресо придобива друго усещане.

Замъкът „Св.Петър“

Друга интересна историческа забележителност в района на Бодрум е така нареченият Замък на „Свети Петър“ известен и като Бодрумската крепост. Разположен на скалист полуостров между две пристанища, заобиколен от три страни от море, този красив замък е построен от рицарите хоспиталиери през 1402 г. под името Петрониум (Свети Петър) като защитна крепост. Интересното е, че материалите за нейното построяване са взети от руините на едно от древните чудеса на света – Мавзолея. Препоръчваме да посетите това архитектурно бижу, като със сигурност ще се изненадате, когато влезнете през Вътрешната крепост и стигнете до параклиса в готически стил. Ще потънете в царството на бегонии, карамфили, кактуси и много други цветя и дървета, подходящи за Средиземноморския климат в Бодрум, които дават усещането, че сте в парк а не в крепост.

 Мавзолеят

Едно от Седемте чудеса на древния свят – Мавзолеят на Халикарнас е издигнат от Кралица Артемисия около 350 г. пр. Хр. За съпруга си – царя на Кария Мавзол. Планът за внушителната сграда е на известния архитект Питий, проектирал и Храмът на Атина в Приен. Въпреки че днес няма останки от Мавзолея, писмените свидетества посочват, как скулптурата и прекрасните релефи по фризовете на фасадата били изработени от най-известните художници по онова време, като Скопас, Бриаксис, Тимотей. Как всъщност е изглеждала прочутата гробница? Тя е представлявала комплекс, издигнат на висок подиум, обграден от ред Йонийски колони. Те поддържали стъпаловиден пирамидален покрив, завършващ с мраморна квадрига. Мемориалът с внушителния си вид остава непокътнат до 12 в., но бил частично разрушен при земетресение през 14 в. Около този период паметника е доразрушен. Самото място е било използвано за основа при строежа на крепостта, която сега се извисява от водите на залива. Думата „мавзолей“ произлиза от името на цар Мавзол и днес се използва за обозначаване на голяма гробница, до която живите имат достъп. Днес макет на Мавзолея може да се види в музея.