Информация за пътуване


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА

1. Уверете се, че задграничният ви паспорт или лична карта (при пътуване в страните членки на ЕС) е със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването.
2. Деца под 18 г., които пътуват само с единия родител е задължително да представят нотариално заверена декларация на български език от липсващия (единия или двамата) родител, че са съгласни детето им да пътува в чужбина за съответния период и дестинация. Деца, на които един или двамата от родителите са починали трябва да носят копие от смъртният му/им акт. Оригиналната декларация трябва да бъде налична и представяна по време на пътуването на компетентните органи.
3. В някои дестинации, като Доминиканска Република, Мексико, Израел, Тунис, Турция и др., категоризацията на хотелите е извършена на база местни критерии и е възможно да се отклонява повече или по-малко от съществуващите стандарти в Европа (моля обърнете внимание, че няма общоприети световни стандарти!). Затова, по възможност, избирайте по-висока категория хотел. Категоризацията на хотелите е извършена от местните компетентни органи и е подадена към туроператора от тях самите, респективно контрагентите ни в тези държави (приемащи туроператори и турагенции, хотелиери, превозвачи). В този смисъл, туроператорът не би могъл да поставя под съмнение актовете на официалните компетентни органи, като не е оторизиран, нито е в състояние да контролира условията на място в хотела, респективно не би могъл да носи отговорност за евентуални несъответствия.
3.1 Във всички хотели настаняването се извършва след 14 ч. Само в някои случаи, където е изрично упоменато, е възможно ранно настаняване. Освобождаването на хотелските стаи винаги трябва да бъде извършвано до 12 ч., като е възможно и по-рано.
3.2 При оплаквания, свързани с хигената, храната или други услуги в хотелите, е необходимо да информирате управителя на хотела и нашия представител на място. В случаи на наистина сериозни проблеми е необходимо съставянето на протокол, в присъствие на представител на хотела и на представителя на нашата агенция.
3.3 Моля, информирайте се предварително какво включва празничната вечеря и до колко часа продължава, тъй като е възможно организирането й да е съобразено с местните обичаи, традиции, вярвания и законодателство, като не съответства напълно с българското разбиране на това понятие – на някои места вечерята не включва напитки и шампанско!!!
4. Цените на далечните дестинации (Куба, Мексико, Доминикана, Тайланд, Малайзия и някои други) са подадени към към туроператора в долари и стойностите в лева са образувани според курса в деня на публикуване на цените. При резки промени в курса на долара са възможни промени и в пакетните цени на екскурзиите!
4. Пътуване със самолет – местата в самолета се определят на летището според реда на чекиране на всеки пътник. Туроператорът не може да влияе при определянето на местата в самолета, нито носи отговорност за това.
4.1 Определянето на местата в автобусите се извършва според реда на записване, като има опция за доплащане на предни седалки или места по избор. Изключения могат да бъдат направени единствено за бременни жени, майки с малки деца, хора с физически или ментални увреждания, възрастни, като те бъдат настанени по-напред в автобуса.
5. В някои от туристическите програми екскурзоводските услуги не са на български език, а на английски или руски език. Това е упоменато в програмата на пътуването. Моля, да се запознаете подробно с нея и да се осведомите предварително (по време на записването) за тази подробност, ако е необходимо.
6. Допълнителните екскурзии не са включени в пакетните цени и се заплащат допълнително, най-често на място – в съответния курорт. Часовете и местата за тръгване на групите се уточняват на място, като са възможни промени спрямо предварително подадената към нас информация (дати, часове, цени). За осъществяването на екскурзиите туроператорът работи с фирми партньори, които носят пълната отговорност за качеството, организирането и протичането на тези мероприятия. Туроператорът подава само допълнителна ориентировъчна информация на туристите, но не организира, нито записва за екскурзиите, като не може да носи и никаква отговорност за тях. При неспазване на предварителните условия по допълнителните екскурзии е необходимо туристите да потърсят правата си на място, от представителите на фирмата партньор.
7.
В СЛУЧАИ ФОРСМАЖОРНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ПРОМЕНИ ПО ПЪТУВАНЕТО ИЛИ ТУРИСТИЧЕСКАТА ПРОГРАМА, ТУРОПЕРАТОРЪТ НЕ НОСИ НИКАКВА ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ!
7.1 Всички решения, свързани с полетите се взимат от авиокомпанията и компетентните държавни органи. Туроператорът не може да влияе при решенията за излитане, кацане или отлагане на полетите, нито носи отговорност за техните закъснения или промени. В този смисъл Туроператорът не може да изплаща компенсации поради промени в часовете на полетите или големи закъснения.
8. За някои от пътуванията е необходим минимален брой туристи, упоменат в офертите, за които това изискване важи. В случай, че за тези пътувания не се събере група, записалите се туристи ще бъдат уведомени до едноседмичен срок преди самото пътуване, като ще им бъде възстановена заплатената от тях сума на 100%. В тези случаи агенцията не дължи допълнителна компенсация или неустойка на туристите.
9. Визов режим – за някои пътувания е необходима виза, която се издава в България. Визи са необходими за Куба, Доминикана, Малайзия, Тайланд  и други държави.
10. Местни държавни такси – важно е туристите да знаят, че за повечето далечни дестинации (Куба, Доминикана, Малайзия, Тайланд, Мексико и др.) се заплаща местна държавна такса при напускане (в някои случаи при влизане) на страната, която е в размер 20 – 30 евро, в зависимост от държавата.
11. Преди заминаването на всеки турист се издава медицинска застраховка с Асистанс (запознайте се внимателно с условията по нея!), която трябва да обхваща целия период на пътуването. При необходимост да използвате застраховката си в чужбина е необходимо да се свържете с фирмата застраховател, чийто денонощен телефон за връзка трябва да е упоменат в застрахователната полица. От денонощният център насочват туристите към най-близкото медицинско заведение, с което работи застрахователя. Туроператор не носи отговорност за спазването от туристите на условията на застрахователната полица и може само да съдейства за получаването на медицинска помощ!
11.1 Туристите могат да си направят и самостоятелни медицински застраховки за по-голяма стойност, както и с оглед на индивидуалните си предпочитания и желания да използват различни други видове застрахователни продукти с избран от тях застраховател.

ТИПОВЕ ПАНСИОНИ НА НАСТАНЯВАНЕ:

RO – само настаняване, без изхранване.

BB ( Bed & Breakfast ) – само закуска ( безплатни напитки по време на закуската: чай, кафе, вода ).

HB ( Half Board ) – полупансион:  закуска и вечеря ( безплатни напитки само по време на закуската: чай, кафе, вода ).

FB ( Full Board ) – пълен пансион: закуска, обяд и вечеря ( безплатни напитки само по време на закуската: чай, кафе, вода; по време на обяда и вечерята напитките се заплащат ).

FB+ ( Full Board Plus) – пълен пансион+: закуска, обяд и вечеря с включни някои напитки ( най-често вино или бира ) по време на храненията.

Al ( All Inclusive ) – всичко включено в цената: пълен пансион с алкохолни и безлкохолни напитки местно производство.

Al+ ( All Inclusive Plus ) – всичко включено в цената: пълен пансион с алкохолни и безлкохолни напитки местно производство, както и някои услуги по усмотрение на администрацията на хотела.

UAl ( Ultra All Inclusive ) – всичко включено в цената, плюс някои вносни алкохолни напитки и някои допълнителни услуги по усмотрение на администрацията на хотела / в някои хотели тази система присъства под наименование AEAI, HEAI, AIS, DAI, EAI, AAI, DLAI, HCAI и др./.

заб. Настаняване тип ROH ( Run Of the House ) предполага настаняването да се извършва по усмотрение на администрацията на хотела ( т.е. ако в хотела има различни типове стандартни стаи като например Land View, Sea View, Main Building, Club Room и т.н., при ROH настаняването може да е в който и да е от тези типове стаи в в зависимост от наличността към момента на настаняване ).

забeлежка* В повечето хотели, при настаняване в стандартен тип стая на двама възрастни с две деца (DBL + 2CHD) се предоставя само едно допълнително легло (разтегателно легло или диван).

 

 

От тук може да изтеглите общите условия за пътуване на RSP Travel